Je kunt momenteel niet zeggen dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne aan het winnen is, schrijven twee economen van de Amerikaanse Berkeley-universiteit deze week in een opiniestuk. De regering van Rusland heeft de eigen economie zware schade toegebracht en dat is van belang voor de oorlogsinspanningen.

Economen Anatasja Fedyk en Joeri Horodnitsjenko, beide van Oekraïense afkomst, stellen dat de economische vooruitzichten van Oekraïne juist verbeteren, terwijl “de economie van Rusland tekenen van spanning” vertoont.

De Russische roebel is in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, terwijl de rentetarieven in Rusland omhoog zijn geschoten naar ongeveer 16 procent om de verzwakte munt te ondersteunen en de hoge inflatie in het land aan te pakken.

Prijzen van goederen en diensten stegen in februari met gemiddeld 7,4 procent op jaarbasis. Dat is bijna het dubbele van de inflatiedoelstelling van 4 procent die de Russische centrale bank hanteert.

De financiën van de Russische overheid lijken er ook minder gunstig voor te staan. Zo zijn de inkomsten uit olie en gas van de Russische overheid afgelopen jaar met 24 procent gedaald, wat neerkomt op ongeveer 100 miljard dollar aan gederfde inkomsten, blijkt uit data van de Russische regering.

In februari 2024 zijn de inkomsten uit olie en gas weliswaar fors toegenomen, maar dit heeft vooral te maken met een belastingmaatregel, waarbij de staat een groter deel van de inkomsten van Russische energiebedrijven afroomt.

Oorlog in Oekraïne verergert demografisch probleem van Rusland

Rusland kampt ook met een enorm demografisch probleem, nu het jonge mannen verliest op het slagveld en worstelt met de 'brain drain' van burgers die het land zijn ontvlucht sinds het begin van de oorlog twee jaar geleden.

Volgens een schatting van het Russische persbureau Izvestia kwam het land in 2023 ongeveer 5 miljoen werknemers tekort. Dat is een slecht voorteken voor het bedrijfsleven en de productiviteit, waarschuwen de economen.

De Oekraïense economie lijkt juist betere tijden tegemoet te gaan. In 2022 kelderde de omvang van de Oekraïense economie met ongeveer 30 procent. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de economie van Oekraïne in 2023 ongeveer 4,5 procent is gegroeid.

"Aan Russische kant zijn de meeste economische verliezen het gevolg van het eigen wanbeleid en de westerse sancties", aldus Fedyk en Horodnitsjenko. "Rusland heeft deze problemen over zichzelf afgeroepen. Het is de oorlog zeker niet aan het winnen, noch militair, noch economisch. Oekraïne herstelt van de eerste schok en als de robuuste buitenlandse hulp doorgaat, zal het de overhand krijgen in de uitputtingsslag."

Voortdurende militaire steun is wel een sleutelvoorwaarde voor Oekraïne. De VS en Europese landen moeten ook financiële hulp blijven geven, aldus Fedyk en Horodnitsjenko. En ook sancties tegen de Russische economie blijven cruciaal, als Oekraïne een kans wil maken.

LEES OOK: De nieuwe Russische T-14 Armata tank is waarschijnlijk te duur voor gebruik in Oekraïne, zegt een grote wapenfabrikant